Gode råd til god mundhygiejne

Dine tænder skal holde hele livet. Derfor er god mundhygiejne alfa og omega, men HUSK også at besøge din tandlæge regelmæssigt med henblik på tandrensning og undersøgelse for huller i tænderne. Hermed nogle gode råd til god mundhygiejne:

  • Du skal børste dine tænder regelmæssig, dvs. morgen og aften. Husk at bruge tandtråd eller tandstikkere. Husk at bruge en blød tandbørste, så du ikke slider for meget på dine tænder og husk at skifte din tandbørste ud regelmæssigt. Det er let at se, hvornår en tandbørste er slidt, ca. efter 3 måneder.
  • Det er vigtigt med regelmæssige besøg hos din tandlæge mhp tandrensning og undersøgelse for huller. Din mundhygiejne afgør, hvor tit du skal til tandlægen. Hvis man går regelmæssigt til sin tandlæge, kan man forebygge tandkødsbetændelse, paradentose, huller i tænderne, osv. Desuden kan regelmæssige besøg hos din tandlæge være med til at opdage mundslimhindeforandringer på et tidligt stadie.
  • Du skal også huske at børste tungen. Dette overser mange mennesker, men faktisk kan belægninger på tungen være én af årsagerne til dårlig ånde.
  • Du skal huske at fugte munden. Drik rigeligt med væske.
  • Du skal brug en tandpasta med højt fluorindhold. Det giver den bedste beskyttelse mod huller i tænderne. Fluor hæmmer dannelsen af nye huller i tænderne samtidig med at det bremser udviklingen i eksisterende huller.

Din kost har enorm indflydelse på din tandsundhed og mundhygiejne. Søde sager og sodavand er de helt store syndere. Betyder det så, at man må aldrig spise slik eller drikke en sodavand? Jo, selvfølgelig. Men det vil være en god idé at samle sine søde sager. Hvad vil det sige? Det er bedre for dine tænder, at du spiser dine søder eller drikker din sodavand på én gang. Det er ikke godt for din mundhygiejne, hvis du f.eks. igennem en hel arbejdsdag sidder og tager små slurke af en sodavand. På denne måde udsætter du dine tænder konstant for sukker og syre.