Hvorfor skal en tand rodhandles?

Oftest er der behov for robehandling, hvis man har et stort hul i tanden, som når helt ind til nerven. Derfor vil der være nervebetændelse pga. bakterier og dette forårsager smerter.  Men der kan også være behov for rodbehandling, hvis man har følsomme tandhalse eller en revnet tand. I forbindelse med rodbehandling fjernes både nerven og infektionen.

Hvad er symptomerne?

Tandpine. Dette er oftest det symptom, som fører til, at man søger tandlæge. Nogle har stærke smerter, mens andre kan have murrende smerter. Nogle kan også opleve “referred pain”, som er smerter i naboregionerne. Det kan være nabotænderne, øret, kæben eller hovedpine.

Hvornår får man typisk smerter? Smerterne opstår oftest i forbindelse med indtagelse af varme eller kolde drikke. Hvis der er tale om rodspidsbetændelse derimod, oplever man oftest kun lidt ubehag. En betændt tand kan være lidt øm, når man tygger.

I modsætning til en nervebetændelse kan en rodspidsbetændelse ses på et røntgenbillede. En rodspidsbetændelse kan undertiden udvikle sig til en smertefuld tandbyld, måske med feber.

Hvis en tandbehandling ikke umiddelbart kan iværksættes, kan det være nødvendigt at supplere med noget smertestillende medicin samt antibiotikum (penicillin eller andet). Antibiotikum fjerner dog ikke en død, bakteriefyldt tandnerve, og det er derfor vigtigt at forstå, at antibiotikum ikke erstatter en egentlig rodbehandling.

I de tilfælde, hvor tandnerven er levende ved behandlingens begyndelse, må man lægge en lokalbedøvelse. Herefter er behandlingen stort set smertefri.