Proteserenhold

Det er meget vigtigt at holde sin protese ren. Ligesom du gør med dine egne tænder. Derfor skal du også børste din protese grundigt på samme måde som du børster dine tænder. Proteserenhold er en del af god mundhygiejne.

Ligesom du skal børste dine tænder grundigt to gange om dagen, skal du også børste din protese to gange dagligt. Du skal også huske at skylle protesen efter hvert måltid. Man får nemlig også plak på protesen og desuden kan madrester også gemme sig hist og pist. Du skal bruge en protesebørste til at gøre din protese ren. Husk at få råd og vejledning til proteserenhold af din tandlæge.

Hvad sker der, hvis man ikke holder sin protese ren for plak og madrester? Såfremt protesen ikke holdes tilstrækkelig rent, vil der være grobund for svampeinfektion. Du kan læse mere om mundhulesvamp her på vores hjemmeside.

​Ovenstående omhandler helproteser, men skal man også rengøre en del-protese? Ja, det skal du. Det er meget vigtigt, at rengøre grundigt under bøjlerne. Men det er mindst ligeså vigtigt at børste de bøjlebærende tænder grundigt. Man kan risikere at få parodontose, hvis ”tryklåsene” på din egne tænder ikke børstes grundigt.

Vi anbefaler en god protesebørste til rengøring af din protese. Du må gerne anvende almindelige håndsæbe, gerne uden parfume og farvestoffer. Det anbefales ikke at sove med sin protese. Når du har rengjort den, kan den opbevares i en kop med vand.

Selvom du ikke skulle have flere tænder tilbage i under- og/eller overkæben, anbefaler vi, at du også husker at børste gummer og gane.

Alt for ofte ses skader i mundhulen efter forkert belastning af en protese, som ikke har passet korrekt. Derfor er det vigtigt, at du regelmæssigt går til tandlæge og får efterset din protese og forholdene i mundhulen.