Tandimplantater – noget for mig?

​​

​Alment om tandimplantater

Et implantat er et “fremmedlegeme” som indopereres i den menneskelige organisme for at erstatte en tabt funktion. Et tand-implantat er oftest en skrue, som opereres ind i kæben med det formål at fæstne en protetisk tanderstatning. Et enkelttand-implantat fungerer således som tandrod for en krone. Flere implantater kan bære en fastcementeret bro eller støtte og fæstne en aftagelig protese. Moderne implantater er fremstillet af det metalliske grundstof titanium. Titanium-implantater udmærker sig ved, at de tolereres af organismen. Kæbebenet vokser ind i tæt kontakt med implantaterne, og derved kommer de til at sidde fast. Der skal være kæbeben nok til at sætte implantatskruerne i, og det kan være et problem.​

Hvornår skal man have tandimplantater?

Når der mangler tænder, og kæben findes egnet, kan der indsættes implantater. Det forudsættes, at der ikke er en alternativ, konventionel behandling, som er lige så tilfredsstillende – og måske billigere.

​​

Lykkedes implantatbehandling?

Det er videnskabeligt dokumenteret, at implantater kan vokse fast og fungere i mange år. Man ved, at rygere mister oftere implantater end ikke rygere, og det er sandsynligt, at knogleskørhed er en ugunstig forudsætning for vellykket implantatbehandling. Implantater må ikke belastes i helingsperioden, som varer 3 – 6 måneder, og de skal holdes helt rene, så betændelse undgås. Der er ikke samme “følsomhed” i en implantat-tand som i en naturlig tand, derfor er det vigtigt, at implantatet ikke bliver overbelastet. Når implantater er helet ind i kæben og fungerer efter hensigten, skal de kontrolleres hos tandlægen med passende mellemrum.

​​

Hvilken garanti gives der på tandimplantater?

Kirurgen tager i almindelighed ansvaret for, at implantaterne heler ind på en måde, så de er egnede til den planlagte protetiske behandling. Når denne er foretaget og fungerer, tager modtageren af implantat-protetisk behandling selv ansvaret for det videre forløb m.h.t. mundhygiejne og fornødne kontrolundersøgelser.

​​

Hvad koster tandimplantater?

Implantatbehandling er kostbar, fordi både implantaterne og de komponenter, der medgår til fæstnelse af tænderne samt de kirurgiske instrumenter til indsættelse af implantater er dyre. Priserne varierer noget, og det skader ikke at undersøge markedet.

​​

Hvad gør man, når der ikke er kæbeben nok?

Når de naturlige tænder er mistet, så svinder gummen. Især i overkæben kan mangel på kæbeben gøre implantatbehandling vanskelig – eller umulig – uden supplerende knogletransplantation. De mindre komplicerede tilfælde vil kunne klares i ambulant praksis. De sværere situationer kan kræve egentlig rekonstruktion af kæben. Dette er en hospitalsopgave og forudsætter, at man iøvrigt er rask.​

Næsten alle regioner i Danmark har etableret en hospitalsafdeling for tand-, mund- og kæbekirurgi, og de fleste steder tilbydes kæberekonstruktion ved knogletransplantation med henblik på implantatbehandling.

Læs mere på Rigshopitalets Tand-mund-kæbekirurgiske kliniks hjemmeside.