Mundhulesvamp

Mundhulesvamp kan præsentere sig på forskellige måder. Nogen gange kan der være tale om hvid-gullige belægninger, som let kan skrabes af. Andre gange kan det vise sig som røde forandringer, som svier.

Omtrent halvdelen af befolkningen er bærere svampen, Candida albicans, og det er helt naturligt, at denne svamp er tilstede i munden på os. Men hvis de korrekte vækstbetingelser er tilstede, så vil bærere af denne svamp udvikle mundhulesvamp. Mange spædbørn får mundhulesvamp, også kaldet ”trøske”, de første par levemåneder. Det ses som mælkehvide belægninger på tungen og mundslimhinden. Det er helt ufarligt, men søg læge for at få råd og vejledning.

Årsager til mundhulesvamp

Der kan være rigtig mange og forskelligartede årsager til mundhulesvamp. En af de hyppigste årsager er antibiotika, som dræber de normale bakterier i munden, hvorefter svampene har frit spil og kan give anledning til mundhulesvamp. Men mundhulesvamp ses også, hvis du er immunsupprimeret, har sukkersyge, vitaminmangel, osv. Andre forhold i mundhulen, såsom rygning, nedsat spytproduktion, proteser, dårlig mundhygiejne, dårlig protese renhold, medicin (f.eks. astmamedicin), mundslimhindesygdomme, høj sukkerindtag (sodavand), osv. kan være med til at fremme mundhulesvamp.

Hvad kan du selv gøre?

Man kan gøre rigtig mange ting selv for at forebygge. Alt efter udløsende årsag, finder der forskellige tiltage. Generelt er god mundhygiejne alfa og omega. Har du en protese, er det meget vigtigt med god proteserenhold. Tal med din tandlæge og få instrukser i god protese renhold.  Hvis du ryger, er det generelt fornuftig idé at holde op med at ryge. Det er selvfølgelig lettere sagt end gjort. Derfor skal du tale med din læge, hvis overvejer at holde op med at ryge. Der er meget hjælp at hente derude. Hvis du har for lidt spytproduktion, kan du stimulere dette, f.eks. ved at tygge tyggegummi. Men der kan være forskellige årsager til lavt spytproduktion og dermed mundtørhed, f.eks. Sjögrens sygdom. Hvis du indtager store mængder af sukker i form af sodavand, chokolade og slik, skal du forsøge at begrænse dette. Er du astmatiker eller har rygerlunger og bruger inhalationssteroider, skal du huske at skylle munden grundigt efter brug af medicin.

Såfremt du har mundhulesvamp skal man udover ovenstående, også behandle det medicinsk. Tal med din tandlæge eller læge, hvis du har eller er i tvivl om du har mundhulesvamp.

Du læse mere hos Tandlægeforeningen og Sundhed.dk.